Lezing. Waarom we optimistisch mogen zijn

Date: 1 januari 2018

 

Wie vaak naar het journaal kijkt of de krant leest, zal het niet geloven. Maar onze wereld wordt met de dag beter. Wij lijken zelfs betere mensen te worden.
En niet alleen in Nederland. Wereldwijd boeken we enorme vooruitgang. We worden alsmaar gezonder, ouder, slimmer, aardiger en toleranter. We maken minder oorlog, we lijden minder pijn, we worden steeds minder bestolen, beroofd of erger.
Bovendien is ons leven comfortabeler dan ooit tevoren.

Het Beste Nieuws

Dat stelt Dr. Ralf Bodelier in zijn lezing ‘Waarom we optimistisch mogen zijn’. Bodelier is reiziger, schrijver, journalist en onderzoeker. Hij publiceerde tien boeken over uiteenlopende onderwerpen met daarin één rode lijn: hoe mensen overal ter wereld bezig zijn hun leven te verbeteren; en hoe de levens van honderden miljoenen mensen, in Europa, Amerika, Azië en óók in Afrika daadwerkelijk beter worden.

Bodelier brengt niet alleen naar voren dat het voedsel in Nederland, lekkerder, gevarieerder, makkelijker, gezonder en goedkoper is dan ooit eerder in de geschiedenis. Hij benadrukt ook dat we wereldwijd op weg zijn naar het einde van de honger. In zijn lezing benadrukt Bodelier dat in Europa geen oorlogen meer voorkomen; en dat vrijwel alle terrorisme -de Bende van Nijvel, de RaRa, de Molukkers, de RAF, de ETA, de IRA, de Rode Brigades- verdwenen is. Hij gaat ook in op het wonder dat er geen grote oorlogen meer woeden in het Verre Oosten, in Europa, in Noord- en Zuid-Amerika, in Afrika en het grootste deel van Azië.

Extreme islam

Oorlogen -met meer dan 10 duizend dodelijke slachtoffers per jaar- vind je -januari 2018- enkel nog in het Midden-Oosten. De grote uitzondering op deze trend is de islamitische wereld. Maar wie het lukt om over de opkomst van de extremistische islam heen te kijken, ziet een wereld die er beter voor staat dan ooit tevoren. Tweehonderd jaar geleden was het nog normaal om slaven te roosteren; vandaag stemmen honderdduizenden mensen op de Partij voor de Dieren omdat ze het niet meer over hun hart krijgen om beesten te doden.

We worden betere mensen

Het lijkt er zelfs op, zegt Ralf Bodelier, dat we betere mensen geworden zijn. In 1906 stuurden Duitsers nog trotse ansichtkaarten uit hun kolonie Namibië, met daarop gruwelijke foto’s van de genocide die ze aanrichtten onder 60 duizend leden van de Heherostam. Toen IS honderd jaar later in Syrië hetzelfde deed, werd er wereldwijd met afschuw op gereageerd.

De wereld wordt niet slechter. Integendeel. We leggen onze lat steeds hoger.

 

Share: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestShare on RedditShare on StumbleUponBuffer this pageEmail this to someonePrint this page

3 Responses

 1. Jean Paul Hekkelman schreef:

  Beste meneer Bodelier, Ik las in een krantenartikel dat u voorstander bent van genetische manipulatie in onze voedselproductie. Zou u een keer een debat willen voeren? Ik ben zwaar tegen de manipulatie, dus dat kan een interessante avond worden.

  Ik ben in afwachting van uw antwoord.

  MVG Jean Paul Hekkelman

  • Ralf Bodelier schreef:

   Beste meneer Hekkelman, dat lijkt me een uitstekend idee. Komt u maar met een voorstel rond plaats en tijd. Vriendelijke groeten van Ralf

 2. Joris schreef:

  Beste Ralf,

  Het is ondertussen 2015. Bent u nog steeds optimistisch? Mocht dat zo zijn dan is een optreden tijdens een Denkstof Lezing + Gesprek wellicht een goed idee.
  Kunt u mij laten weten of u daarvoor beschikbaar bent en waar wij rekening mee moeten houden in verband met de kosten.

  Een Denkvoer bijeenkomst bestaat altijd uit een lezing van 30-40 minuten, gevolgd door een break/maaltijd waarin de deelnemers met elkaar spreken over de ontvangen inhoud en samen hun vragen formuleren. Daarna is het tijd voor vragen stellen. In totaal neemt dit proces ongeveer twee en een half uur in beslag.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php