Herfst in Parijs
12, 13, 14 oktober 2018

De Poolse Frédéric Chopin, de Franse Simone de Beauvoir en de Britse Oscar Wilde: al járen zijn ze dood en begraven. Toch weten ze ons tijdens een wandeling over de cimetières van Montparnasse en Père-Lachaise opnieuw te bezielen.

Wandel mee met fluitiste Elleke Schoenmakers en verhalenverteller Ralf Bodelier. Wandel mee door de Europese cultuur tijdens een inspiratieweekend naar de necropolen van Parijs.

 

Vrijdag 12 oktober
Vrijdagmiddag treffen we elkaar in een hotel bij de Porte Clignancourt.  We maken kennis met elkaar en vertrekken voor een wandeling door Montmartre.
De wijk waar bordelen, kunstenaars en anarchisten ooit garant stonden voor het het meest rebelse plekje van Europa. Hier woonden en werkten onder meer Eric Satie, Vincent van Gogh en Pablo Picasso. Hier begonnen de gebroeders Pathé hun filmimperium maar hier startte ook het eerste communistische experiment ter wereld: de Commune van Parijs.
In de banken van de Sacré-Cœur bespreken we hoe conservatieve katholieken de rebellie smoorden met de bouw van deze triomfalistische kerk. In het multiculturele Clignancourt dineren we in het beste Libanese restaurant van Parijs.

 

Zaterdag 13 oktober
Zaterdagochtend ondernemen we een spannende ontdekkingstocht over de begraafplaats Père-Lachaise.
Met haar dwarsfluit vertelt Elleke over de erfenis van Bizet en Bellini tot Gilbert Becaud.
Ralf reconstrueert de roemruchte geschiedenis van Parijs en daarmee van Europa: van de veldtochten van Napoleon tot de aanslag op Charlie Hebdo. Halverwege lunchen we in een Parijse Bistro.
Na de rondleiding wandelen door naar het Île de la Cité, waar we de dag afronden met een diner.

 

Zondag 14 oktober
Zondagochtend wandelen we opnieuw door de geschiedenis van Europa, ditmaal via het kerkhof van Montparnasse.
Bij het graf van Alfred Dreyfus staat Ralf stil bij de affaire die Frankrijk aan de rand van de afgrond bracht. We leren waarom Frédéric Auguste Bartholdi het Vrijheidsbeeld in New York ontwierp en verbazen ons over de onstuitbare vernieuwingsdrang van autobouwer André Citroen.
Met Elleke scharen we ons om het graf van Camille Saint-Saëns en verdiepen ons in de tragiek van componist achter de Danse macabre en het Carnaval der dieren. We sluiten het weekend af met een uitgebreide lunch.

De prijs:
De standaardprijs is €375,- all in. (twee overnachtingen in een twee-persoonskamer, ontbijt, lunches en diners, lezingen en rondleidingen.)
Het aantal deelnemers is maximaal 10
De prijs is exclusief vervoer. Bij voldoende animo organiseren we gemeenschappelijk transport.

 

Meer informatie, ook over verdere data:
bel, app of mail Elleke:
Tel. 06 513 838 78

ellekeschoenmakers@outlook.com


Drs. Elleke Schoenmakers
is beleidsadviseur, cultureel organisator en fluitiste.

Dr. Ralf Bodelier is journalist, docent en filosoof. Hij verzorgt al sinds de jaren ’90 lezingen en rondleidingen over Parijse kerkhoven. Bodelier nam het initiatief tot enkele funeraire reisgidsen, waaronder ‘Wandelen over Père-Lachaise, Montmartre & Montparnasse. Parijse dodenakkers en hun legendarische bewoners’ (Elmar 1996).