Herfst in Parijs
12, 13, 14 oktober 2018

De Poolse Frédéric Chopin, de Franse Simone de Beauvoir en de Britse Oscar Wilde: al járen zijn ze dood en begraven. Toch weten ze ons tijdens wandelingen door de wijk Montmartre en over de cimetières van Montparnasse en Père-Lachaise opnieuw te bezielen.

Wandel mee met fluitiste Elleke Schoenmakers en verhalenverteller Ralf Bodelier. Trek mee door de Franse en Europese cultuur tijdens een inspiratieweekend door een kant van Parijs die maar weinigen ooit zagen.

Lees hier een mooie column van Nico de Beer, deelnemer aan een inspiratiereis in mei 2018.

Vrijdag 12 oktober
Vrijdagmiddag treffen we elkaar in een hotel bij de Porte Clignancourt.  We maken kennis en vertrekken voor een wandeling  over de heuvel Montmartre.
Op Montmartre stonden bordelen, kunstenaars en anarchisten ooit garant voor het het meest rebelse plekje van Europa. Hier woonden en werkten onder meer Eric Satie, Vincent van Gogh en Pablo Picasso. Op Montmartre begonnen de gebroeders Pathé hun filmimperium maar hier startte ook het eerste communistische experiment ter wereld: de Commune van Parijs. In de banken van de Sacré-Cœur bespreken we hoe conservatieve katholieken de Commune smoorden met de bouw van deze triomfalistische kerk. Vervolgens dineren we in het beste Libanese restaurant van Parijs.

Zaterdag 13 oktober
Zaterdagochtend ondernemen we een spannende ontdekkingstocht over de begraafplaats Père-Lachaise. Met haar dwarsfluit vertelt Elleke over de erfenis van Bizet en Bellini tot Gilbert Becaud. Ralf reconstrueert de roemruchte geschiedenis van Parijs en daarmee van Europa: van de veldtochten van Napoleon tot de aanslag op Charlie Hebdo. Halverwege lunchen we in een Parijse Bistro. Na de rondleiding wandelen we door naar het Île de la Cité, waar we de dag afronden met een diner.

Zondag 14 oktober
Zondagochtend trekken we opnieuw door de geschiedenis van Europa, ditmaal via het kerkhof van Montparnasse. Bij het graf van Alfred Dreyfus staat Ralf stil bij de affaire die Frankrijk aan de rand van de afgrond bracht. We leren waarom Frédéric Auguste Bartholdi het Vrijheidsbeeld in New York ontwierp en verbazen ons over de onstuitbare vernieuwingsdrang van autobouwer André Citroen. Met Elleke scharen we ons om het graf van Camille Saint-Saëns en verdiepen ons in de tragiek van componist achter de Danse macabre en het Carnaval der dieren. We sluiten het weekend af met een uitgebreide lunch.

De prijs:
De standaardprijs is €375,- all in. (Overnachtingen in een tweepersoons-kamer, ontbijt, lunches en diners, lezingen en rondleidingen.)
De prijs is exclusief vervoer. Bij voldoende animo organiseren we gemeenschappelijk transport.
Het maximale aantal deelnemers per reis is 12.

Meer informatie, ook over data in 2019
bel, app of mail Elleke:
Tel. 06 513 838 78

ellekeschoenmakers@outlook.com


Drs. Elleke Schoenmakers
is cultureel organisator, fluitiste en kenner van de Franse muziek: van Debussy tot Dalida

Dr. Ralf Bodelier is journalist, docent en filosoof. Hij verzorgt al sinds de jaren ’90 lezingen en rondleidingen over Parijse kerkhoven. Bodelier nam het initiatief tot enkele funeraire reisgidsen, waaronder ‘Wandelen over Père-Lachaise, Montmartre & Montparnasse. Parijse dodenakkers en hun legendarische bewoners’ (Elmar 1996).