Lezing. Waarom we optimistisch mogen zijn

Date: 1 april 2018

 

Wie vaak naar het journaal kijkt of de krant leest, zal het niet geloven. Maar onze wereld wordt met de dag beter. Wij lijken zelfs betere mensen te worden.
En niet alleen in Nederland. Wereldwijd boeken we enorme vooruitgang. We worden alsmaar gezonder, ouder, slimmer, aardiger en toleranter. We maken minder oorlog, we lijden minder pijn, we worden minder vaak bestolen, beroofd of erger. Bovendien is ons leven comfortabeler dan ooit tevoren.

’s Werelds Beste Nieuws

Dat stelt Dr. Ralf Bodelier in zijn lezing ‘Waarom we optimistisch mogen zijn’. Bodelier is reiziger, schrijver, journalist en onderzoeker. Hij leidt World’s Best News en publiceerde tien boeken over uiteenlopende onderwerpen met daarin één rode lijn: hoe mensen overal ter wereld bezig zijn hun leven te verbeteren; en hoe de levens van honderden miljoenen mensen, in Europa, Amerika, Azië en óók in Afrika daadwerkelijk beter worden.

Bodelier brengt niet alleen naar voren dat het voedsel in Nederland lekkerder, gezonder en goedkoper is dan ooit eerder in de geschiedenis. Hij benadrukt ook dat we wereldwijd op weg zijn naar het einde van de honger. In zijn lezing benadrukt Bodelier dat in Europa geen oorlogen meer voorkomen; en dat op het jihadisme na, vrijwel alle terrorisme -de Bende van Nijvel, de RaRa, de Molukkers, de RAF, de ETA, de IRA, de Rode Brigades- is verdwenen. Hij gaat ook in op het wonder dat er geen grote oorlogen meer woeden in het in Noord- en Zuid-Amerika, in Afrika en het grootste deel van Azië.

Extreme islam

Oorlogen -met meer dan 10 duizend dodelijke slachtoffers per jaar- vind je -2018- enkel nog in het Midden-Oosten. Maar de wereld van de islam is inmiddels de grote uitzondering op deze trend richting minder oorlog en geweld. Wie het lukt om dit deel van de wereld als de uitzondering op de regel te zien, ontwaart een wereld die er beter voor staat dan ooit tevoren. Tweehonderd jaar geleden was het nog normaal om slaven te roosteren; vandaag stemmen honderdduizenden mensen op de Partij voor de Dieren omdat ze het niet meer over hun hart krijgen om beesten te doden.

We worden betere mensen

Dat we er zo op vooruitgaan, is niet uit de lucht komen vallen. Dat gebeurt omdat miljoenen mensen zich dag in, dag uit, inzetten voor een betere wereld. Dat doen ze dicht bij huis, door te mantelzorgen en als vrijwilliger in buurthuizen, voedselbanken en daklozenopvang. Dat doen ze verder van huis, in milieu- mensenrechten- en ontwikkelingsorganisaties. Dat doen ze professioneel, in de gezondheidszorg, het onderwijs, de overheid of als ‘maatschappelijk verantwoord ondernemende’ bedrijven.
Het lijkt er zelfs op, zegt Ralf Bodelier, dat we betere mensen geworden zijn. In 1906 stuurden Duitsers nog trotse ansichtkaarten uit hun kolonie Namibië, met daarop gruwelijke foto’s van de genocide die ze aanrichtten onder 60 duizend leden van de Heherostam. Toen IS honderd jaar later in Syrië hetzelfde deed, werd er wereldwijd met afschuw op gereageerd.

De wereld wordt niet slechter. Integendeel. Hij líjkt slechter omdat we onze lat steeds hoger leggen.

 

3 Responses

 1. Jean Paul Hekkelman schreef:

  Beste meneer Bodelier, Ik las in een krantenartikel dat u voorstander bent van genetische manipulatie in onze voedselproductie. Zou u een keer een debat willen voeren? Ik ben zwaar tegen de manipulatie, dus dat kan een interessante avond worden.

  Ik ben in afwachting van uw antwoord.

  MVG Jean Paul Hekkelman

  • Ralf Bodelier schreef:

   Beste meneer Hekkelman, dat lijkt me een uitstekend idee. Komt u maar met een voorstel rond plaats en tijd. Vriendelijke groeten van Ralf

 2. Joris schreef:

  Beste Ralf,

  Het is ondertussen 2015. Bent u nog steeds optimistisch? Mocht dat zo zijn dan is een optreden tijdens een Denkstof Lezing + Gesprek wellicht een goed idee.
  Kunt u mij laten weten of u daarvoor beschikbaar bent en waar wij rekening mee moeten houden in verband met de kosten.

  Een Denkvoer bijeenkomst bestaat altijd uit een lezing van 30-40 minuten, gevolgd door een break/maaltijd waarin de deelnemers met elkaar spreken over de ontvangen inhoud en samen hun vragen formuleren. Daarna is het tijd voor vragen stellen. In totaal neemt dit proces ongeveer twee en een half uur in beslag.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

single.php